Gesonde eetgewoontes

Post cover image

Hoekom is dit so belangrik om goed te eet?

Sedert die begin van medisyne is dit bekend dat die kos wat ons eet 'n groot invloed op ons gesondheid het. Een van die stigters van Westerse medisyne, Hippokrates, het dit gepas opgesom deur te sê: “Laat kos jou medisyne wees”. Wat dit vir ons sê, is dat ons dieet 'n belangrike faktor is in die voorkoming en behandeling van baie siektes.

Ons het groot krag om elke dag besluite oor ons gesondheid te kan neem, deur die keuses wat ons maak oor wat ons eet. Dit is welbekend dat oorgewig baie siektes veroorsaak wat jou lewenskwaliteit grootliks kan beïnvloed. Om gewig te verloor begin by die supermark in die keuses wat ons maak oor wat ons eet.

Die eerste stap in die bestuur van baie siektes, soos diabetes, hoë bloeddruk en hartsiektes, is deur lewenstylaanpassings, veral dieet.

Hoe om gesond te eet

Hier is 'n paar aanbevelings vir hoe 'n gesonde dieet lyk:

Eet 'n verskeidenheid verskillende kosse

  • Maak styselryke kosse (soos mielies en brood) deel van elke maaltyd. Kies styselryke kos wat nie ekstra vet, suiker of sout in het nie. Moenie 'n groot porsie stysel hê nie, sluit eerder groente in
  • Eet baie groente. Hulle is ryk aan vitamiene en minerale, wat dinge is wat jou liggaam nodig het om gesond te wees. Eet elke dag groente in een of twee maaltye. Kook groente met min of geen bygevoegde vet, suiker en sout.
  • Eet vrugte as 'n versnapering tussen maaltye.
  • Eet gereeld droëbone, gesplete ertjies, lensies en soja. Hierdie kos sal jou liggaam help om gesond te bly teen siektes soos hartsiektes, diabetes en verskillende soorte kanker.
  • Vis, hoender, maer (min vet) vleis of eiers kan daagliks geëet word. Jy hoef nie elke dag vleis te eet nie. Eet die vrugte en groente hierbo genoem is gesond. Probeer om nie te veel kaas te eet nie, want dit het baie vet en sout.
  • Melk, maas of jogurt is goed om te hê.
  • Probeer om verwerkte kosse, verfynde kosse en kitskosse te vermy

Drink baie water

  • Drink 6-8 glase skoon water deur die dag

Verminder hoeveel sout, suiker, olie en botter jy eet

  • Om elke dag te veel sout te hê, kan siektes soos hipertensie (hoë bloeddruk) veroorsaak.
  • Om te veel vet te eet kan ook gevaarlik vir jou hart wees. Probeer om nie met te veel olie en botter te kook nie.
  • Te veel suiker elke dag kan diabetes veroorsaak. Probeer om nie suiker in tee en koffie te hê nie en probeer om nie soet drankies soos koeldrank en vrugtesap te drink nie.

Dit gaan ook oor hoe gereeld en hoeveel jy eet

  • Dit word aanbeveel om elke dag ontbyt, middagete en aandete te eet.
  • Jy moet probeer om jou kos te porsieer sodat jy nie honger is wanneer die maaltyd klaar is nie, maar jy moet ook nie ooreet en "vol" voel na jou maaltye.
  • Jy moet probeer om peuselhappies tussen groot maaltye te beperk en alles in moderering hê.

Wat is 'verfynde' en 'verwerkte' kosse?

Ons het hierbo genoem dat jy verfynde of verwerkte voedsel moet probeer vermy. Maar dit kan dikwels nogal 'n verwarrende term wees. Verwerkte voedsel is voedsel wat op een of ander manier verwerk is om die kos langer te laat hou en/of beter te smaak. In die meeste gevalle, wanneer ons hierdie metodes van verwerking van voedsel toepas, verloor ons die natuurlike goedheid wat daardie kosse eens besit het.

Kom ons neem byvoorbeeld witbrood. Die meel wat gebruik word om witbrood te maak, is omvattend verfyn. Normaalweg bestaan ​​graan uit baie komponente, elk met verskillende voedingsvoordele, insluitend vesel, proteïene, vitamiene en koolhidrate of suikers. Om wit meel te produseer, word hierdie graan egter gestroop tot die deel wat 'n soort suiker bevat. Deur witbrood te eet, verorber jy net 'n klein deel van 'n normaalweg mooi gesonde graan. Hierdie voorbeeld kan toegepas word op enigiets waarin hierdie verfynde meel of suiker gebruik word, soos pasta, koeke ens.

Wat vleis betref, is daar getoon dat die verwerking van natuurlike heel vleis om langer te hou in die vorm van viennas, polonie en ander verwerkte vleis, grootliks nadelig is vir jou gesondheid. Verwerkte vleis wat op onnatuurlike wyse gepreserveer word, soos hoë konsentrasie sout en sulfate. Daar is ook getoon dat hierdie vorm van vleis hartsiektes en dermkanker veroorsaak.

Dit is beslis makliker om kos te koop wat vir ewig in jou rak of yskas hou, maar dit is nie die natuurlike manier om kos te eet nie. Maar dit is belangrik om in ag te neem dat die verbruik van hierdie kosse op die lang termyn 'n groot las op jou lewe kan veroorsaak deur jou gesondheid te beïnvloed.

Related Posts

Tags
  • Diet
    gesondheid
    gewig